top of page
Tjej på brygga i sjö

Läs om friluftsliv, upplevelser och fotografering

Laga mat ute - Krämig svamppasta med citron och spenat

Uppdaterat: 3 mars

Laga mat ute utmaningen - februari

Idag hade jag inga planer och solen lös från en klarblå himmel. Perfekt för att laga lite lunch ute. Jag ville även prova min nya bushbox/vedspis men även en ny kniv från morakniv och en enkel såg från Engelsons.

pasta i skål
Krämig svamppasta med citron och spenat.

Jag funderade på ett tag vart jag vill åka och kom fram till att det var längesen jag var på Rapungaberget. Jag räknade även ut att solen borde ligga rätt där.


Med väskan fullpackad parkerade jag vid Rapenskårs lövskogar och gick upp på toppen i hopp om att det skulle vara ledigt.

Givetvis satt det redan några där som precis hade tänt en eld så jag backade tillbaka en bit och hittade en liten klippavsats i solen. Med utsikt rakt mot Angertuvan.


Jag monterade min lille bushbox och började tälja och såga på den tändveden jag hade tagit med mig för säkerhets skull. Och tur va väl det för pinnarna jag försökte elda med var ju helt frusna och brann inget bra.

tjej vid utsikt
Ser inte alltid lika fint ut "bakom kulisserna"

Jag lyckades även såga mig i tummen så att det började blöda. Givetvis var mitt första förbands kit i väskan som låg hemma trasig. Men några varv med en våtservett fick duga.


Recept

Krämig svamppasta med citron och spenat

4 pers (jag gjorde halv sats)


600 g svamp

30 g smör

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 del vispgrädde

2 dl mjölk

1 citron

2 tsk kantarellfond

1 tsk timjan

chilli

salt

peppar


400 g pasta

Persilja

Parmesan


Gör så här

Jag började att koka pasta. Det gick ju bra men elden slocknade och istället rök det så det sved i ögonen. Men jag fick igång den igen och pastan kokade på medans jag hackade lök, vitlök och champinjoner.

Jag hällde av det mesta av pastan men sparade lite pastavatten. Sedan stekte jag löken och vitlöken i rikligt med smör och lade till champinjonerna.


Jag hällde över allt i grytan och la till grädde, mjölk, timjan, chilli, salt och peppar och pressade ner en citron. Hoppades innerligt på att min lilla ved skulle räcka.

Jag hoppade faktisk över kantarellfonden, parmesan och persilja enbart av lathet då jag inte orkade köpa det enbart för detta.


Medans den sista veden brann ut lade jag i spenat i grytan så att den fick mjukna. Detta utöver receptet. Skålen jag serverade i har jag hittat på second hand för 25kr.

Sen va det bara att njuta av maten, utsikten och solen.

tjej äter mat ute
Kaoset bakom matlagningen

Medans jag åt gick de som hade suttit vid utsiktsplatsen. Så innan jag tog en kaffe så rörde jag på mig lite.

Innan jag packade ihop så tog jag en kaffe i solen.

Mugg i motljus
Kaffedags

Sen var det bara att traska ner för berget, med sotig gryta och stekpanna i handen för jag hade glömt något att lägga dem i.


Friluftsutmaningen för februari - check!


Hoppas du blev inspirerad! Kommentera gärna och berätta vad du tycker.

Och om du vill få fler tips och upplevelser från naturen, följ mig på Instagram @rebeckasundahl. Vi ses där!




Comments


Rebecka Sundahl i rosa tröja

Friluftsliv och fotografering

Naturälskande digital kreatör och upplevelseinspiratör inom friluftsliv och turism.

  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin

© 2024 by Rebecka Sundahl. Powered and secured by Wix

bottom of page