Laga mat ute - Våfflor
- Rebecka Sundahl
- 24 mars
- 2 min läsning
Jag visste redan att mars månads utemat skulle bli våfflor. Men det är ju lite för enkelt att göra "vanliga" våfflor så efter lite googlande och funderade hittade jag på ett recept jag ville prova. Dels på en matig våffla men även på en söt våffla till efterrätt .
Recepten kommer längre ner i inlägget.
Sötpotatisvåffla med knaperstekt bacon och fetaostkräm

Våffla med citrongrädde, blåbär och krossade Digestivekex


Grundrecept våfflor
Det finns oändligt många recept på våfflor men jag gör alltid våfflor med mormors recept.
Det handskrivna receptet har varit med i många år.
4 dl mjölk
2 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1 tsk salt
100 g margarin
2 msk socker
Blanda allt till en jämn smet.
Svartedalen
Jag tog mig till Svartedalen och hittade en fin grillplats vid Lindås torpruiner.
Fick fyr på elden och lade på våffeljärnet på direkten för att det skulle bli riktigt varmt.
Våffeljärnet har jag förresten hittat i farfars gamla ladugård. Det hängde på en spik på väggen och hade nog inte använts på väldigt många år. Så det känns fint att få användning av det nu.
Sötpotatisvåffla med knaperstekt bacon och fetaostkräm
Våffelsmet
Riven sötpotatis
Bacontärningar
Fetaostkräm:
Créme Fraiche Dragon, citron & vitlök
Fetaost
Förberedelser hemma:
Jag valde att dela upp våffelsmeten i 2 delar, en salt och en söt. I den salta smeten lade jag i 1 finriven sötpotatis.
Jag hade hittat ett recept på en fetaostkräm jag tänkte göra men när jag handlade hittade jag istället en créme fraiche med samma smaker som jag istället valde för att förenkla det hela. Annars kan man välja en naturell smak, blanda ner vitlök, citron och valfria örter.
Jag blandade créme fraichen med lite smulad fetaost.
Väl på plats så stekte jag bacon med våffeljärnet som stekplatta och lyckades få till några fina våfflor. Mycket smör är det alla tipsar om och det funkade bra.
Sen va det bara att lägga på fetaostkrämen och bacon och njuta!

Våfflor med citrongrädde, blåbär och krossade Digestivekex
Våffelsmet
Vaniljsocker
Grädde
Lemoncurd
Blåbär
Digestivekex
Förberedelser hemma:
Jag la i lite vaniljsocker i den söta delen av våffelsmeten.
Vispade grädden och blandade i lemoncurd.
Som vanligt följer jag inte några exakta recept utan blandar efter behag.
Efter huvudrätten gräddade jag våfflorna och la på citrongrädden. Jag toppade med mina egenodlade amerikanska blåbär (de sista som fanns kvar i frysen) och smulade lite digestivekex över för lite extra crunch.
Serverade med kaffe direkt från termosen.
Kan rekommendera er att prova båda dessa varianter. Men framför allt våga att prova något annat än de traditionella våfflorna, vare sig det är inomhus eller ute över öppen eld.
Hoppas du blev inspirerad! Kommentera gärna och berätta vad du tycker.
Och om du vill få fler tips och upplevelser från naturen, följ mig på Instagram @rebeckasundahl. Vi ses där!
Comentários