top of page
Tjej på brygga i sjö

Läs om friluftsliv, upplevelser och fotografering

Elda, laga mat och rengör smart i naturen.

Uppdaterat: 9 apr.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Addnature.

Friluftsutmaning

Under 2024 så genomförde jag friluftsutmaningen "sova utomhus minst 1 gång i månaden". Ni kan läsa mer om det HÄR.

I år valde jag istället utmaningen att "laga mat utomhus minst 1 gång i månaden".

Dels för att bli säkrare på att elda i naturen, både starta en eld med tändstål och hantera en eld. Något jag annars bara gjort i andras sällskap. Men även för att komma på nya och prova lite olika maträtter som man kan göra ute i naturen.


Utrustning/kärl

Jag började med att kika på second hand efter olika kärl att använda och hittade en Trangia kaffepanna för 25kr. Annars kan ni hitta den HÄR.

Jag hittade även en stekpanna av det norska märket Ilovan för en 20:a.


Sen innan hittade jag även ett set från Mackenzie med stekpanna, gryta och kaffepanna i källaren som jag hade glömt att jag köpt på rea någon gång för längesen.

Jag investerade även i en enkel bushbox och jag har fått en portabel eldstad från min kompis som jag inte har hunnit prova än.


Våffeljärnet hittade jag på farfars gamla loge efter att han hade gått bort. Det hade säkert inte använts på 50år. Jag tog hem och gjorde rent det och nu känns det så härligt att det kommer till användning igen!


HJÄLP!

Ganska snabbt stötte jag på ett problem...


Hur packar man ner alla sotiga kärl efter att man har eldat?

Och hur gör man rent dem på bästa sätt? Både på plats och hemma?


Jag slängde ut frågorna i en facebookgrupp och fick en enorm respons på flera smarta tips.

Nedan har jag samlat och sorterat upp alla tips så gott jag kan.


Innan du börjar elda

  • Smörj in kärlen med grönsåpa (den fasta sorten) innan du sätter den på elden. Verkar vara ett tips många scouter fått lära sig.


Under tiden du eldar

  • Elden sotar när den inte är varm nog eller har gula lågor.

  • Laga maten över glöd.


Rengöra på plats

Några saker man kan rengöra kärlen med på plats i naturen. Givetvis ska man vara noga med att låta allt svalna innan man packar ner det.

  • Blött gräs, mossa

  • Hushållspapper

  • Tidningspapper

  • Använd askan blandat i vatten och skrubba med torkat gräs, hopknycklat tidningspapper, mossa eller liknande.

  • Svamp med hård yta, "fulsvamp" eller diskborste.

  • Rengöringsspray

  • Använd ”rävrumpa” (fräken) för att putsa kärlen.

  • Värm alltid en kanna vatten till disk.

  • Ta med en dunk med vatten (om man inte ska vandra långt)

  • Ta vatten från en sjö (vilket kanske inte alltid finns i närheten) och gå en bra bit upp på land och diska så att marken filtrerar det smutsiga vattnet innan det rinner ner i sjön.


Frakta hem

  • Sy tygpåsar av diskhanddukar, regnskydd, gammalt örngott, juteväv, oljerockstyg, båtkapellväv, tältgolv, kapelltyg, galontyg, skinn eller läder.

  • Tygpåsar från basmatiris.

  • Plastpåsar, soppåsar.

  • Pappåse: matavfallspåsar, grönsakspåsar, Systembolagets papperspåse, Ica-kasse, tomma papperspåsar från t ex mjöl, havregryn.

  • Gympapåsar, packpåsar

  • Använd tidningspapper som skydd i tygpåsar

  • Använd handskar vid upp och nerpackning


Rengöra hemma

  • Rengöringsmedel med slipmedel, typ pink stuff miracle

  • Stålbollar

  • Stålull

  • Svinto

  • Såpa

  • Inga rengöringsmedel i järn

  • Diska bara insidan. Det sotiga på utsidan blir nästan, efter ett tags eldande, som en emaljerad blank svart yta på kaffepanna och kastruller.

Andra typer av eld

Många tipsade om att skippa elden och istället använda gaskök/spritkök

  • Gasol

  • Origonol

  • Tenol

  • Metanol


Jag har använt mitt Primus essential trail kit i flera år vilket jag tycker är smidigt.

HÄR kan du hitta den.

Och som sagt så slipper man både sot och röklukt med det. Men nu var det ju inte det frågan handlade om utan just rengöring vid eldning.


Hur du eldar säkert i naturen

Det finns lite regler att följa när man eldar.

  • Kolla eldningsförbud – Innan du tänder en eld, se till att det inte råder eldningsförbud i området. Det kan du enkelt kolla på kommunens eller länsstyrelsens webbplats.

  • Välj en säker plats – Använd i första hand befintliga eldstäder. Om det inte finns någon, välj en plats på sand eller grus, långt från träd, torra gräsytor och mossa. Undvik att elda direkt på berghällar eller stora stenblock eftersom de kan spricka av värmen.

  • Håll elden liten – En liten eld är enklare att kontrollera och ger ändå tillräcklig värme för både matlagning och mys.

  • Ha alltid släckningsmöjligheter nära – Vatten eller sand ska alltid finnas till hands så att du snabbt kan släcka elden vid behov.

  • Lämna aldrig elden utan uppsikt – Elden kan sprida sig snabbt.

  • Tänk på vinden – Undvik att elda om det blåser för mycket eftersom gnistor kan sprida sig och orsaka bränder.

  • Använd endast löst liggande material – Du får använda nedfallna pinnar, grenar och kottar som bränsle. Däremot är det förbjudet att hugga ner träd, såga av grenar eller ta näver från levande träd.

  • Släck elden ordentligt – Häll rikligt med vatten på glöden, rör om med en pinne och se till att allt är genomblött. Lägg handen nära askan (utan att bränna dig) – känns den fortfarande varm behöver du mer vatten.

  • Lämna platsen som du fann den – Plocka med dig allt skräp och se till att ingen glöd finns kvar. Vi måste ta hand om vår fina natur och allemansrätten!


HÄR kan du läsa mer om hur du eldar säkert.

Eld i mörker
Visst är det mysigt att elda men tänk på säkerheten!
Notera att detta inlägg innehåller annonslänkar från Addnature.
Det innebär att jag får en liten provision om du gör ett köp via länken, utan extra kostnad för dig.

Hoppas att du fick med dig några bra tips och blev inspirerad från detta inlägg. Kommentera gärna och berätta vad du tycker!

Och om du vill få fler tips och upplevelser från naturen, följ mig på Instagram @rebeckasundahl. Vi ses där!

Kommentarer


Rebecka Sundahl i rosa tröja

Friluftsliv och fotografering

Naturälskande digital kreatör och upplevelseinspiratör inom friluftsliv och turism.

  • Instagram
  • TikTok
  • Linkedin

© 2024 by Rebecka Sundahl. Powered and secured by Wix

bottom of page